Πρωτοχρονιάτικη κολοκυθοτυρόπιτα της Έδεσσας (Τικφινίκ)

Στις μέρες της Πρωτοχρονιάς , μέσα στις άλλες προετοιμασίες, οι νοικοκυρές φρόντιζαν να έχουν προμηθευτεί και το κόκκινο κολοκύθι (τίκφα), το οποίο ευδοκιμούσε ιδιαίτερα, στην περιοχή της Έδεσσας. Συνόδευε πολλά άλλα φαγητά και γλυκά. 
Στενά συνυφασμένο με την τοπική κουζίνα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι η πρωτοχρονιάτικη πίτα (τικφινίκ πριμιρισάνου) Τίκφα= κολοκύθι , πριμιρισάνα =μοσχοβολιστή. Βέβαια να τονιστεί εδώ ότι δεν είχε η πίτα κάποιο διαφορετικό μυρωδικό να μοσχοβολάει. Ποια πίτα δε ευωδιάζει όταν ψήνεται. Προφανώς την ωραία μυρωδιά την δημιουργούσε το πνεύμα των ημερών και η προσμονή για να καταναλωθεί.
Αποτελούνταν από 12 φύλλα ανοιγμένα στο χέρι, συμβολίζοντας έτσι τους 12 μήνες του έτους. Τα 5 από αυτά ήταν ψημμένα, όπως οι κουτσοί μήνες των 30 ημερών και τα 7 άψητα, όπως οι ολόκληροι μήνες των 31 ημερών. Το κολοκύθι (φτιαγμένο σε μορφή κρέμας με γάλα και αυγά) έμπαινε εναλλάξ με το τυρί από φύλλο σε φύλλο και το χαρακτηριστικό της πίτας αυτής ήταν, ότι δεν είχε τον κόθωρο (βίτκα) με αποτέλεσμα τα φύλλα να είναι ασύνδετα μεταξύ τους. 

Πιστεύοντας έτσι και ελπίζοντας, ότι αν συνέβαινε κάτι κακό, σε κάποιον μήνα μέσα, δεν θα συνεχιζόταν και τον άλλον. 
Το άλλο χαρακτηριστικό της πίτας αυτής ήταν , πως δεν ήταν γλυκιά όπως συνηθιζόταν σε πολλές περιοχές , αλλά αλμυρή. Αγαπημένο και χαρακτηριστικό έδεσμα της περιοχής της Έδεσσας.
 Καλή χρονιά!!!

Παρόμοια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

X


Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες προς δημοσίευση
ή να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας. (Εναλλακτικά μπορείτε στο edesssaios@gmail.com)

Όνομα

Δεν είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε.
Email

Θέμα *

Μήνυμα

προσθήκη εικόνας (παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να αποσταλεί η εικόνα)


Powered byEMF Web Form