ΕΔΕΣΣΑ:Η πλωτή πολιτεία

Η ονομασία της σημαίνει «πόλη μέσα στο νερό». Στην τρισχιλιόχρονη ιστορική της διαδρομή έχει ως σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο, αν και οι ονομαστοί καταρράκτες της έχουν ηλικία μόλις έξι αιώνων, δημιούργημα μιας φυσικής καταστροφής που αποδείχθηκε ευεργετική.
Την πόλη διασχίζει ο Εδεσσαίος ή Βόδας και επί αιώνες, ο κυρίως όγκος του νερού του συγκρατιόταν σε μια λεκάνη δυτικά της πόλης. Αυτό συνέβαινε μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, όπου ένα βίαιο γεωλογικό φαινόμενο του έδωσε κίνηση και ορμή και τον οδήγησε να πέσει θεαματικά από τον Ψηλό Βράχο. Τότε γεννήθηκαν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες.
«Ο καταστροφικός σεισμός συνέβη το 1395 και ήταν τόσο δυνατός, που άνοιξε τη ροή της λίμνης και βούλιαξε την κάτω πόλη. Τα χρονικά της εποχής αναφέρουν πως "καταβούλιαξαν τα Βοδενά"», λέει ο ιστορικός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Σταλίδης, που έχει μελετήσει την ιστορία της πόλης του όσο λίγοι. Με ατελείωτες ώρες μελέτης ιστορικών τεκμηρίων και 15 βιβλία στο ενεργητικό του, ο ίδιος θεωρεί αυτή την «καταστροφή» καταλυτική για τη μετέπειτα φυσιογνωμία της Εδεσσας.
Εξι αιώνες μετά, στη δεκαετία του 1950, η πόλη κινδύνευσε σοβαρά να χάσει το σημείο αναφοράς της, όταν το Υπουργείο Δημοσίων Εργων, με υπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσίασε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλης τεχνητής λίμνης στο πάρκο καταρρακτών. Ετσι όμως οι καταράκτες θα εξαφανίζονταν, στον βωμό της ανάπτυξης και της κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου. Την υλοποίηση του σχεδίου απέτρεψε μια ομάδα Εδεσσαίων, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν, υπό το βάρος των κινηματικών αντιδράσεων που πήραν πανελλαδική διάσταση.

πηγή

Παρόμοια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

X


Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες προς δημοσίευση
ή να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας. (Εναλλακτικά μπορείτε στο edesssaios@gmail.com)

Όνομα

Δεν είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε.
Email

Θέμα *

Μήνυμα

προσθήκη εικόνας (παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να αποσταλεί η εικόνα)


Powered byEMF Web Form