Τα παλιά κοιμητήρια

Ιούλιος του 1926. Η δεσποινίς Αντιγόνη Γαλανάκη επισκέπτεται εξ Αθηνών την Έδεσσα, τον προορισμό των θερινών της διακοπών. Φθάνει με το τρένο στην πόλη αφού πρώτα διέσχισε το ελώδες Πλατύ, τη Βέροια, το Βέρτεκοπ. «Αι ταξιδιωτικαί σημειώσεις» της έχουν ενδιαφέρον:
«…Οι γοητείες αρχίζουν αμέσως μόλις κατέβεις το σταθμό. Γιατί ο σταθμός είναι μια ομορφιά από τις πολλές των Βοδενών. Παίρνω το δρόμο που φέρνει μέσα στην πόλη και χορταίνουν τα μάτια μια απαράμιλλη δενδροστοιχία. Μια μακριά δενδροστοιχία τόσο πυκνοκλεισμένη από πάνου, με τα γερμένα δένδρα που να περπατείς σ΄ ένα διαρκές ανήλιαγο στέγασμα. Συχνά-συχνά απαντώ γεφυρούλες, γιατί περνά κάθετα από κάτω το ποτάμι, ορμητικό και πλούσιο… Είναι όμορφα τα Βοδενά, πάρα πάνου από όμορφα…
Είσαι στο σπίτι σου. Πόσες φορές δε θα γελαστείς και δε θα βγεις στο παράθυρο να δεις αν… βρέχει. Τα μικρά ποτάμια που περνούν από παντού έχουν το θόρυβο της βροχής. Μέρα-νύχτα λοιπόν, ο θόρυβος της βροχής, ενώ ο ουρανός από πάνου απλώνει καταγάλανος και ο ήλιος αρμενίζει σιγά-σιγά.
Κι όπου γύρει το μάτι, πρασινάδα και νερά. Αυτή η ατελείωτη πρασινάδα και αυτό το πλούσιο τρεχούμενο νερό δύσκολα μπορούν να απαντηθούν σε άλλη μακεδονική πόλη. ..Είναι ολόκληρα δασάκια κυκλωμένα από νερά, ατελείωτες πράσινες οάσεις όπως οι γαληνεμένες θάλασσες. Και είναι ακόμα μια ψευδαπάτη ωραία-όταν κρατείς τα μάτια σου κλειστά κι ακούς μονάχα το θόρυβο των νερών, που οι καταρράχτες σπάζουνε με δύναμη στους βράχους-μια αίσθηση φουρτουνιασμένης θάλασσας, καταρράχτες! Καταρράχτες σε μια πλαγιά κρημνώδη και ψηλή του ρομαντικοτέρου νεκροταφείου που μπορεί να συναντήσομεν. Η θέσις του είναι η πιο ασύγκριτη. Χάνεσαι στο θόρυβο των νερών και λησμονιέσαι στις απαλότερες φαντασίες. Τέσσαρες καταρράχτες κοντά-κοντά χύνονται από κάτου. Και μια αντίθεσις γεννιέται απ’ όλα αυτά. Ενώ είσαι στη μελαγχολικότερη κατά συνθήκη τοποθεσία, καμιά λυπητερή σκέψη δεν σε σκιάζει. Λησμονιέσαι ολόκληρος στο πράσινο μοτίβο. Και χύνεσαι ολόκληρος εκεί που χάνονται οι καταρράχτες…»


πηγή:

Παρόμοια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

X


Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες προς δημοσίευση
ή να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας. (Εναλλακτικά μπορείτε στο edesssaios@gmail.com)

Όνομα

Δεν είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε.
Email

Θέμα *

Μήνυμα

προσθήκη εικόνας (παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να αποσταλεί η εικόνα)


Powered byEMF Web Form