Έδεσσα, 26 Αυγούστου 1917

Έδεσσα, 26 Αυγούστου 1917, ο Justin Godart συνομιλεί με εργάτρια κανναβουργείου
Η Εδεσσαία εργάτρια του κανναβουργείου κάθισε δίπλα στην εξώθυρα του σπιτιού για να δουλέψει την κλωστή με το αδράχτι, συνήθεια πολυζώητη της πόλης. Σε λίγο την πλησίασε
μια ομάδα ξένων από αυτούς που τα δύο τελευταία χρόνια είχαν κατακλύσει τα Βοδενά. Καθημερινά θα συναντούσες στο δρόμο Αμερικανίδες γιατρούς από το τοπικό νοσοκομείο, Σέρβους πρόσφυγες, Άγγλους γιατρούς και νοσοκόμες ερχόμενοι από τη Σκύδρα να αγοράσουν τα απαραίτητα, Σέρβους στρατιώτες που στήνονταν για φωτογραφία στους καταρράκτες. Ακόμη περισσότερα ήταν τα διερχόμενα αυτοκίνητα των συμμάχων που συνήθως διανυκτέρευαν εδώ και το πρωί συνέχιζαν το δρόμο για το μέτωπο. Ένα σύννεφο απλωνόταν στο δρόμο των Βοδενών που μετά ανασηκωνόταν ψηλά, σε μια τεράστια μάζα κοκκίων σκόνης και υψηλών ιδανικών αποτιθεμένων στα καθημαγμένα πεδία μαχών του Μεγάλου Πολέμου.

Ανάμεσα στους άνδρες που την πλησίασαν, ξεχώριζε ο κύριος με το σκούρο κοστούμι και καπέλο. Ήταν ο Justin Godart (1871-1956), ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που περιόδευε στο Μέτωπο των Βαλκανίων. Ο Godart υπήρξε ένας ουμανιστής του 20ου αιώνα. Όλη του η ζωή ένας αγώνας για τον άνθρωπο.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λυών της Γαλλίας. Εκεί, στην αγαπημένη του πόλη ξεκίνησε το 1904 την πολιτική του καριέρα ως αντιδήμαρχος.  Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου και του Μεσοπολέμου ανέλαβε υπουργικούς θώκους, που του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνισθεί για τα ιδανικά του. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών,  η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και η οργάνωση αντικαρκινικών ενώσεων σε εθνικό (Γαλλία) και διεθνές επίπεδο συνοψίζουν τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε στην αντίσταση, δράση για την οποία έλαβε μεταπολεμικά διακρίσεις και εύσημα. Το 1945 αποφάσισε να αποχωρήσει από την επίσημη πολιτική σκηνή χωρίς όμως να πάψει μέχρι το τέλος της ζωής του να αγωνιά για την καθιέρωση της αντικαρκινικής εκστρατείας στην παγκόσμια κοινότητα.

Παρόμοια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

X


Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες προς δημοσίευση
ή να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας. (Εναλλακτικά μπορείτε στο edesssaios@gmail.com)

Όνομα

Δεν είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε.
Email

Θέμα *

Μήνυμα

προσθήκη εικόνας (παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να αποσταλεί η εικόνα)


Powered byEMF Web Form