Η Έδεσσα το 1917

Η Έδεσσα τον Μάρτιο του 1917

Στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου οι επισκέπτες της Έδεσσας την περιγράφουν ως μια πόλη της πολυχρωμίας, της πενίας και της προσφοράς. Η αγορά με τα ανοιχτά καταστήματα και τα καφενεία ανέδυε ακόμα τις μυρωδιές και τα
χρώματα της Ανατολής. Αγόραζες από ξυλεία μέχρι πορφυρά υφάσματα σε μια ανταλλακτική εμπορική συναλλαγή με σύνηθες μέσον το αυγό. Τα λείψανα του αρχαίου τείχους αντιστήριζαν το μύθο των Αιγών και του θαμμένου βασιλιά. Έξω από την πόλη οι μελαψοί Σενεγαλέζοι και οι μη μάχιμοι Σέρβοι στρατιώτες ήταν στημένοι κατά μήκος της Εγνατίας Οδού φρουρώντας το οδικό δίκτυο. Και στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας μέσα στον κατάφυτο Λόγγο φιλοξενούνταν Σέρβοι πρόσφυγες. Μεγάλη η προσφορά της πόλης στην επιβίωση των γυναικόπαιδων της Σερβίας.

Στη φωτογραφία της εβδομάδας αναγνωρίζεται μία ομάδα αξιωματικών καθήμενη κάτω από ένα μεγάλο πλάτανο της Έδεσσας. Δεν ξαφνιάζει η θέση του. Συχνά απαντούσες καταμεσής του δρόμου δένδρα, κρήνες και γούρνες για το πότισμα των ζώων. Η φωτογραφία χρονολογείται το Μάρτιο του 1917. Ανάμεσα στις μορφές διακρίνονται δύο γυναίκες που φορούν τη χαρακτηριστική στολή του Scottish Womens Hospital. Είναι άραγε η Dr. Agnes Bennett ή η Dr. Anna Muncaster, οι χειρουργοί του Οστρόβου και εθελόντριες του πολέμου; Το καπέλο αποκρύπτει τα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτυπώνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις μαυροφορημένες γυναίκες των Βοδενών που βαδίζουν υπό μορφή πομπής στο μεγάλο δρόμο.

Παρόμοια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

X


Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες προς δημοσίευση
ή να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας. (Εναλλακτικά μπορείτε στο edesssaios@gmail.com)

Όνομα

Δεν είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε.
Email

Θέμα *

Μήνυμα

προσθήκη εικόνας (παρακαλούμε περιμένετε μέχρι να αποσταλεί η εικόνα)


Powered byEMF Web Form